Γιορτή της Μητέρας

Η μητέρα είναι για τον καθένα από μας ένα από τα σημαντικότερα άτομα -αν όχι το σημαντικότερο, και είτε βρίσκεται στη ζωή μας είτε όχι, είναι εκείνο το άτομο που θα σκεφτούμε πρώτο όταν είμαστε χαρούμενοι ή λυπημένοι, όταν αισθανόμαστε μόνοι μας. Στο πρόσωπό της θα ζητήσουμε λύση ή βοήθεια για πολλά από τα πράγματα που μας προβληματίζουν. Εκείνη είναι το πρώτο άτομο που θα χαρεί όταν είμαστε ευτυχισμένοι, θα λυπηθεί με τη στεναχώρια μας και θα δώσει συμβουλές σε ό,τι χρειαστεί. Πολλές φορές φτάνει μια απλή κουβέντα για να νιώσουμε πραγματικά καλύτερα ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές μας!

Σε πολλές χώρες του κόσμου κάθε χρόνο γιορτάζεται η Γιορτή της Μητέρας, ημέρα αφιερωμένη στις μητέρες και στη μητρότητα. Οι περισσότεροι λαοί γιορτάζουν τη μέρα αυτή την Άνοιξη. Στην Ελλάδα, ως μέρα αφιερωμένη στη μητέρα έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Ιστορικά, οι Αρχαίοι Έλληνες είναι οι πρώτοι στους οποίους εντοπίζονται αναφορές για τη Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας. Η Γαία είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Στη συνέχεια η λατρεία της Γαίας πέρασε στην κόρη της, Ρέα, που λατρεύεται ως «Μητέρα των Θεών». Σύμφωνα με τον μύθο, ήταν η πρώτη γυναίκα που γέννησε με φυσιολογικό τοκετό και θήλασε τα παιδιά της. Κάθε άνοιξη, στην αρχαιότητα, τιμούσαν τη Ρέα, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Στη σύγχρονη εποχή, στα τέλη του 19ου αιώνα, διοργανώθηκε κίνημα στην Αμερική, το Mothers Frienfships Day, με ηγέτιδα την Ann Maria Reeves Jarvis. Αυτό αποτέλεσε και την αρχή για τον σύγχρονο τρόπο εορτασμού της Γιορτής της Μητέρας, από τον οποίο έχει επηρεαστεί και η παράδοση στη χώρα μας.