Τα καλύτερα Λεξικά Αγγλικών

Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας είναι μια μακροσκελής διαδικασία. Απαιτεί χρόνο, μεθοδικότητα, υπομονή και αφοσίωση. Υπάρχουν, πλέον, πολλές μέθοδοι διαθέσιμες, ώστε να μπορεί καθένας να διαλέξει αυτήν που του ταιριάζει, ανάλογα με τις ανάγκες του, τον ελεύθερο χρόνο του, το κόστος, τον τρόπο που ο καθένας αφομοιώνει καλύτερα κάποια διδαχή κ.ο.κ. Έτσι, βλέπουμε άλλους να επιλέγουν την εκμάθηση σε αίθουσα, άλλους τα κατ’ ιδίαν μαθήματα, άλλοι προσπαθούν μόνοι τους με μεθόδους αυτοδιδασκαλίας. Κάθε σύστημα έχει και τα δικά του εργαλεία, πολλές φορές αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους. Σε όλες, όμως, υπάρχει ένας κοινός τόπος: Το λεξικό!

Το λεξικό αποτελεί ίσως το βασικότερο από τα εργαλεία εκμάθησης. Από την αναδρομή για κάποια άγνωστη λέξη, μέχρι την ανάλυση άγνωστων ή ανώμαλων τύπων, ένα λεξικό βρίσκεται πάντα δίπλα σου.

Μεταφραστικά εργαλεία μπορεί κανείς να βρει εύκολα online. Και, ίσως, για μια γρήγορη ματιά ή για να λυθεί κάποια απορία, να βολεύουν. Παρόλα αυτά, η βοήθεια που θα πάρεις από ένα λεξικό, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Γραμμένα από ακαδημαϊκούς, ειδικότητα των οποίων είναι η εκμάθηση μιας γλώσσας, δουλεμένα για πολλές δεκαετίες, αναθεωρημένα, συστηματοποιημένα, πιο πλήρη από ποτέ, τα λεξικά αποτελούν τον δρόμο, στον οποίο πατάς για να μάθεις μια γλώσσα.

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι λεξικού στο εμπόριο. Άλλα είναι πιο απλά, άλλα πιο σύνθετα, άλλα περιλαμβάνουνε αμφίδρομα τις γλώσσες, άλλα είναι μόνο από την μια γλώσσα στην άλλη. Πολλά περιέχουν ασκήσεις κατανόησης, κάποια είναι ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά ή για αρχάριους, άλλα είναι τόσο μικρά, που χωράνε μέσα στην τσέπη σας!

Όποιες και να είναι οι ανάγκες σας, σίγουρα υπάρχει το κατάλληλο λεξικό για εσάς. Παρακάτω ακολουθούν οι δέκα προτάσεις μας σε λεξικά της Αγγλικής γλώσσας, ώστε να ενημερωθείτε, να κρίνετε και να κάνετε τη σωστή επιλογή!

1) OXFORD ADVANCED LEARNER’S DICTIONARY (BOOK+DVD) 9th ED

Ίσως το πληρέστερο λεξικό της κατηγορίας του. Το best seller της Oxford αποτελεί ένα εργαλείο, τόσο για τους νέους, όσο και για τους προχωρημένους μαθητές. Πλήρες, επεξηγηματικό, με προφορές, παραδείγματα και τύπους εξεζητημένης χρήσης, οφείλει να βρίσκεται στην βιβλιοθήκη κάθε μαθητή της αγγλικής γλώσσας. Με πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα να έχουνε πωληθεί, δεν θα μπορούσε παρά να είναι πρώτο στη λίστα μας!
https://www.xenoglosso.gr/item/103636-oxford-advanced-learners-dictionary-bookdvd-9th-ed


2) COLLINS COBUILD ADVANCED LEARNERS DICTIONARY 9TH EDITION

Δεν είναι πολλοί εκείνοι που ξεχωρίζουν τη διαφορά μεταξύ ενός λεξικού που απευθύνεται σε μαθητές, οι οποίοι έχουν ήδη κατακτήσει ένα επίπεδο, και ενός μαθητικού λεξικού, το οποίο είναι σχεδιασμένο για να βοηθήσει τον μαθητή να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Το Advanced Learners Dictionary της Collins / Cobuild ανήκει, φυσικά, στη δεύτερη κατηγορία. Απλό, μεθοδικό και κατανοητό, με καθημερινό, αλλά και ειδικό θεματικό λεξιλόγιο, έχει κερδίσει την προτίμηση μιας μεγάλης μερίδας μαθητών και, έτσι, μία από τις πρώτες θέσεις της δεκάδας μας!
https://www.xenoglosso.gr/item/324336-cobuild-advanced-learners-dictionary-9th-edition


3) ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΕΛΛΗΝΟΑΓΓΛΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ (EBC)

Το διαμαντάκι της λίστας μας! Το μικρότερο, πλήρες, αμφίδρομο λεξικό, στην ανταγωνιστικότερη τιμή! Η Value For Money επιλογή μας, για αυτούς που θέλουνε τα περισσότερα, χωρίς να πιέσουνε πολύ το πορτοφόλι τους!
https://www.xenoglosso.gr/item/68138-aggloelliniko—ellinoaggliko-leksiko-ebc


4) ΑΓΓΛΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΕΛΛΗΝΟ-ΑΓΓΛΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ JUNIOR ΦΥΤΡΑΚΗ

Το βασικό λεξικό που θα συντροφεύσει τους νέους μαθητές στα πρώτα χρόνια της εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας! Σύγχρονο, εύχρηστο, με προφορές, παραδείγματα, συνώνυμα/ αντώνυμα και τύπους, ομαλούς και ανώμαλους, ρημάτων, ουσιαστικών και επιθέτων. Όλα τα εργαλεία, σε συνδυασμό με μια πλούσια εικονογράφηση, το καθιστούν ιδανικό για παιδιά, ενώ η προσιτή του τιμή απλά δεν σε αφήνει να το προσπεράσεις!
https://www.xenoglosso.gr/item/74558-agglo-elliniko-ellino-aggliko-leksiko-junior


5) OXFORD WORDPOWER DICTIONARY (+CD-ROM) 4TH EDITION

Το συγκεκριμένο λεξικό της Oxford είναι ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές μέσου επιπέδου. Ιδανικό για να μπορέσουν να αποκτήσουν το απαιτούμενο λεξιλόγιο και να προετοιμαστούν επαρκώς για τις εξετάσεις του επιπέδου B1-B2. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για να βοηθήσει τους υποψήφιους να εξασκηθούν στον γραπτό λόγο, μέσα από μια σειρά θεμάτων. Με i-Writer σε CD-ROM για επιπλέον εξάσκηση, σίγουρα είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τις εξατάσεις!
https://www.xenoglosso.gr/item/358920-oxford-wordpower-dictionary-cd-rom-4th-edition


6) ΕΛΛΗΝΟΑΓΓΛΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ (ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Πλήρες, σοβαρό, αξιόπιστο, σε πολυτελή έκδοση, με σκληρό εξώφυλλο και τιμή που δύσκολα πετυχαίνεις σε αυτήν την ποιότητα, το Ελληνοαγγλικό Λεξικό των εκδόσεων Oxford αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα best seller της ελληνικής αγοράς και, έτσι, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας!
https://www.xenoglosso.gr/item/102440-ellinoaggliko-leksiko-stayropoylos


7) ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ (ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Αντίστοιχη ποιοτικά με την προηγούμενη είναι και η έκδοση από Αγγλικά σε Ελληνικά, της Oxford. Με πρώτη κυκλοφορία το 1977, το λεξικό αυτό αποτέλεσε βοήθημα σε πάνω από 1.000.000 παιδιά, και όχι μόνο, στην χώρα μας, στην προσπάθειά τους για την εκμάθηση της Αγγλικής.
https://www.xenoglosso.gr/item/113396-aggloelliniko-leksiko-stayropoylos


8) LEXICON OF IDIOMS & SLANG

Κακά τα ψέματα, όσο καλή και αν είναι η επίδοση κάποιου στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, δύσκολα θα την μάθει στο βάθος που θα την μάθαινε εάν διέμενε στην χώρα στην οποία ομιλείται ως μητρική. Αυτό γιατί, στην χρήση μιας γλώσσας ως καθομιλουμένη, κυριαρχούν περισσότερο η αργκό και τα ιδιώματα, παρά οι παγιωμένοι τύποι έκφρασης που διδάσκεται ο μαθητής.
Η Ahead Books κάνει ένα βήμα μπροστά, με την σειρά LEXICON OF IDIOMS & SLANG, η οποία περιέχει εκφράσεις της αγγλικής αργκό και της ερμηνείας της στα ελληνικά, αλλά και εκφράσεις της ελληνικής καθομιλουμένης με την αντίστοιχη έκφραση που θα χρησιμοποιούσες σε μια casual κουβέντα στα αγγλικά! Ένα πολύ δυνατό εργαλείο για όσους σκέφτονται να μετοικήσουν ή να ανεβάσουν το γνωστικό τους επίπεδο ακόμη ψηλότερα!
https://www.xenoglosso.gr/search?q=slang

 

9) LONGMAN ACTIVE STUDY DICTIONARY (+CD-ROM) 5th EDITION (LASD5)

Με 100.000 λέξεις και σημασίες, 6.000 συνώνυμα και αντώνυμα, πάνω από 20.000 φράσεις, καθαρές ερμηνείες και, τέλος, διαδραστικό περιεχόμενο, το Active Study Dictionary της Longman/ Pearson είναι ένα πληρέστατο λεξικό, απαραίτητο βοήθημα σε κάθε μαθητή που θέλει να ανεβάσει το επίπεδό του και να επιτύχει σε όλα τα επίπεδα των εξετάσεων. Μεγάλο συν είναι η έκδοση για mobile συσκευές, η οποία παρέχεται με την αγορά του!
https://www.xenoglosso.gr/item/92309-longman-active-study-dictionary-cd-rom-5th-edition-lasd5


10) OXFORD CHILDREN’S PICTURE DICTIONARY

Το πρώτο λεξικό των μικρών μας φίλων! Χωρισμένο σε θεματικές ενότητες, εξηγεί όλες τις βασικές έννοιες που πρέπει να γνωρίσει ένας νέος μαθητής της αγγλικής γλώσσας, μέσα από όμορφες εικόνες και εύκολα παραδείγματα! Ιδιαίτερα βοηθητικό στην εξοικείωση ενός παιδιού με τα αγγλικά και ιδανικό για δώρο!
https://www.xenoglosso.gr/item/100414-oxford-childrens-picture-dictionary