ECCE και ECPE : Τί ισχύει το 2021 ;

Ήδη από τον Μάιο του 2019 ανακοινώθηκαν αλλαγές στα δύο πτυχία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης: ECCE και ECPE. Οι αλλαγές αυτές πρόκειται να ισχύσουν για πρώτη φορά στις εξετάσεις του Μαΐου 2021. Το τι θα περιλαμβάνουν οι αλλαγές αυτές έχει ήδη γίνει γνωστό από τον φορέα. Μάλιστα, έχει προχωρήσει στη δημοσιοποίηση προτύπων, δίνοντας έτσι μία πρώτη εικόνα στους ενδιαφερόμενους.

Το ECCE (Lower – B2 level) και το ECPE (Proficiency – C2 level) προσαρμόστηκαν έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και στις ανάγκες των υποψηφίων και δημιουργήθηκαν με βάση τα σχόλια όσων εμπλέκονται με τις εξετάσεις (υποψήφιοι, καθηγητές, ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών).

Ο φορέας των εξετάσεων, βασιζόμενος στα νέα δεδομένα προχώρησε στις παρακάτω αλλαγές:

Στο ECCE δίνεται πλέον η δυνατότητα στους υποψήφιους να:
  1. ακούσουν και δεύτερη φορά το Part 2 του Listening
  2. απαντήσουν σε συνολικά μικρότερο αριθμό ερωτημάτων
  3. εξεταστούν σε νέα ανανεωμένα θέματα στην ενότητα του Writing
Στο ECPE οι αλλαγές αφορούν:
  1. ανανέωση στα πρώτα δύο μέρη της ενότητας του Listening
  2. επανάληψη για δεύτερη φορά του Part 3
  3. νέα θέματα και περισσότερος χρόνος στην ενότητα του Writing
  4. το σύνολο των ερωτημάτων της εξέτασης που θα είναι μικρότερο

Όλα αυτά τα νέα δεδομένα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι, σχετίζονται κυρίως με τη διαφοροποίηση στο προφίλ των υποψηφίων (ενδιαφέροντα, ηλικία κ.α.), καθώς και της νέας βάσης πάνω στην οποία αξιολογούνται γλωσσικά οι υποψήφιοι.

Σημαντικό είναι το γεγονός πως τα κριτήρια αξιολόγησης και η δυσκολία των εξετάσεων θα παραμείνουν σταθερά. Οι αλλαγές περιορίζονται στο να κάνουν τις εξετάσεις πιο προσβάσιμες σε νεαρότερους υποψήφιους, με θέματα κοντά στα ενδιαφέροντά τους και στη σύγχρονη εποχή. Επιπλέον, θα ενισχύεται η διακειμενικότητα και η συνέχεια στην ύλη των δύο επιπέδων. Τέλος, η βασικότερη αλλαγή που θα «καθησυχάσει» περισσότερο τους υποψηφίους και των δύο εξετάσεων είναι η μείωση του συνολικού αριθμού ερωτημάτων στα οποία  θα καλούνται πλέον να εξετάζονται.

Βιβλία για τη νέα μορφή των εξετάσεων ECCE και ECPE έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν από αρκετούς Εκδοτικούς Οίκους. Ενδεικτικά, μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.