Βιβλιοπροτάσεις με αφορμή τη γιορτή του Πατέρα

Η ημέρα του πατέρα ή αλλιώς η γιορτή του πατέρα είναι η ημέρα που αφιερώνεται στον πατέρα. Στην Ελλάδα, η μέρα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου.

Η γιορτή του πατέρα θυμίζει σε κάθε άνθρωπο τη σημασία που έχει το πρόσωπο του «μπαμπά» στη ζωή του. Πρόκειται για μία μέρα που μας δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε τον πατρικό δεσμό, δίνοντας στον πατέρα μας ευχές, αγκαλιές και δώρα για να εκφράσουμε την αγάπη μας.

Η ομάδα του Bookblog.gr επέλεξε βιβλία που μπορούμε να δωρίσουμε στους αγαπημένους μας μπαμπάδες με αφορμή τη γιορτή αυτή, βιβλία αφιερωμένα στην ημέρα του Πατέρα.

Μια αγκαλιά – Εκδ. Διόπτρα

Οι περισσότερες κόρες έχουμε τεράστια αδυναμία στον πατέρα μας.
Ένας έρωτας με την πρώτη ματιά, μια σχέση που καθορίζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άλλο φύλο, ένα πρότυπο που μας κυνηγά σε όλη μας τη ζωή και ένα μέτρο σύγκρισης για κάθε άντρα που συναντάμε.
Κοντά του νιώθουμε ασφαλείς και η έλλειψή του μας ωθεί να ψάχνουμε αγωνιωδώς για κάτι που θα μπορούσε να καλύψει το κενό του.
Η αλήθεια είναι ότι δεν τον ξεπερνάμε ποτέ και ας μην το παραδεχόμαστε. Όμως και οι μπαμπάδες μας δεν έχουν μάτια για άλλη, εκτός και αν είναι η αδελφή μας. Μεγαλωμένοι να μη δείχνουν τα αισθήματά τους, τα λόγια που τελικά δεν ειπώνονται δημιουργούν σχέσεις που κινούνται κάπου μεταξύ υπερπροστασίας και λατρείας.
Αυτό είναι ένα βιβλίο για να πούμε όλα όσα θα θέλαμε στον πρώτο μεγάλο έρωτα της ζωής μας.

Είμαι όσα έχω ξεχάσει – Εκδ. Μεταίχμιο

Ένα μυθιστόρημα που δεν βασίζεται στη μυθοπλασία, μια αληθινή ιστορία για το πώς ένα συναισθηματικό τραύμα, τόσο σε προσωπικό όσο και συλλογικό επίπεδο, μπορεί να επηρεάσει ολόκληρες γενιές και για το πώς η ιστορία εισβάλλει στις προσωπικές και οικογενειακές διαδρομές αλλάζοντάς τες για πάντα.

Ο μπαμπάς μου – Εκδ. Φουρφούρι

Με κάνει να γελάω.
Λέει τις καλύτερες ιστορίες για να κοιμηθώ.
Δεν με νοιάζει τι κάνουμε, αρκεί να είμαστε μαζί.
Με πανέμορφη εικονογράφηση, η πρωτοεμφανιζόμενη καλλιτέχνις Soosh περιγράφει τη μαγική σχέση ανάμεσα σε έναν τεραστίων διαστάσεων μπαμπά και την κόρη του.
Σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής της, η Soosh αναζητούσε έναν «ήρωα προστάτη» για υποστήριξη. Δημιούργησε έναν γίγαντα μπαμπά που αγαπά την αξιολάτρευτη κορούλα του άνευ όρων. Τον έφτιαξε τόσο μεγάλο, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τους ήρωες ή τους γονείς τους (οι οποίοι για τους τυχερούς ταυτίζονται). Η γενειάδα του της θυμίζει άτι πολύ παλιό, δυνατό, στέρεο. Είναι εκείνος που βρίσκεται κοντά σου επειδή σε αγαπάει έτσι απλά, χωρίς προϋποθέσεις και για πάντα. Ξεκίνησε να ανεβάζει μια σειρά υπέροχων εικόνων στο Instagram και αμέσως έκανε τεράστια αίσθηση. Πλέον συνοδεύονται με κείμενο και αποτελούν μια ωδή στην πατρότητα.

Τα ωραιότερα ποιήματα για τον πατέρα – Εκδ. Καστανιώτη

 

Μια συλλογή ποιημάτων για τον πατέρα αποτελεί το βιβλίο αυτό. Αφιερωμένο ειδικά στους πατεράδες εκείνους που έχουν αποχωρήσει, αλλά και για τους πατεράδες εκείνους, που σήμερα παιδιά, ως πατέρες θα ζήσουν και ως πατέρες κάποτε θα ανακληθούν.

Οι 12 άθλοι του μπαμπά και άλλες περιπέτειες – Εκδ. Κάκτος

«Ένοχος», απεκρίθη το Ηλιοδικείο και αποφάσισε την ποινή του μπαμπά: «Για να γυρίσει ο Ήλιος θέλει δουλειά πολλή. Θέλει 12 άθλους μεταμέλειας να κάνει ο μπαμπάς, για να βγει ο ήλιος απ’ την προσωπική του φυλακή». Και ο μπαμπάς σκορπίστηκε στα ύστερα του κόσμου για να φέρει σε πέρας την αποστολή, για να φέρει πίσω τον ήλιο, για να φέρει πίσω τα χαμόγελα, για να φέρει το φέρι που θα τους πέρναγε απέναντι, ώστε να γυρίσουν οικογενειακώς σπίτι τους και να μπορέσουν να πάνε τα παιδιά σχολείο να φέρουνε καλούς βαθμούς.
Μια νύχτα που δεν έλειπε κανένας απ’ το σπίτι μια σκέψη τρύπωσε. Και έκανε γονείς και παιδιά να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συν-δημιουργήσουν… οικογενειακά. Έμπνευση, συνεργασία, συγγραφή γονιών και παιδιών από κοινού -για πρώτη φορά στο βόρειο ημισφαίριο της γης- με αποτέλεσμα κάτι φανταστικό, με παιδικές ζωγραφιές, αφτιασίδωτες ιδέες, αφιλτράριστη ροή ανάμεσα στις όχθες του ποταμού, ο οποίος ποτίζει την εύφορη γη της εκπαίδευσης και φέρνει πάντα πλούτο. Διδάγματα, παραδείγματα, αξίες με το πενάκι των μικρών κι ένα χεράκι των μεγάλων.

Μπαμπά … (Μια κανονική ημέρα) – Εκδ. Ιανός

«Αυτό δεν είναι ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Είναι ένα πέρα για πέρα αληθινό, κείμενο, που περιγράφει τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις αντιδράσεις, τα γεγονότα, είκοσι περίπου συγκεκριμένων ημερών.
Τις είκοσι αυτές ημέρες αυτά έζησα, αυτά ένιωσα, αυτά σκέφτηκα, αυτά φώναξα, αυτά έκανα.
Το κείμενο αυτό γράφτηκε αυθόρμητα, άμεσα, ασταμάτητα. Γράφτηκε μόνο του, μέσα σε τέσσερις περίπου ήμερες, όταν συνέβη ό,τι συνέβη. Έκτος από τις εκ των υστερών ορθογραφικές διορθώσεις, ούτε μια λέξη δεν άλλαξε από την αρχική άμεση-αυτόματη καταγραφή. Δεν σουλουπώθηκε στη συνέχεια, δεν στρογγύλεψε, δεν δουλεύτηκε το περιεχόμενο ή οι διατυπώσεις. Έμεινε έτσι, ακατέργαστο και ωμό.
Το κείμενο αυτό είναι μια αντίδραση, μια ανάγκη, ένα καταφύγιο, μια ενέργεια που δεν την αποφάσισα εγώ. Το κείμενο αυτό δεν γράφτηκε για να δημοσιευτεί. Το κείμενο αυτό εύχομαι να μην είχε γραφτεί ποτέ.
Το κείμενο αυτό γράφτηκε από εμένα για τον Μπαμπά μου, από μένα για μένα, αλλά και για όλους τους Μπαμπάδες, για όλους τους γιους, για όλες τις Μαμάδες-συντρόφους, για όλες τις κόρες…
Για τους ιερούς αυτούς δεσμούς…»

Ο μπαμπάς μου … Ο  ήρωάς μου ! – Εκδ. Ελληνοεκδοτική

-Κοίτα, μπαμπά, κοίτα!
-Τι συμβαίνει, κορίτσι μου; Δεν βλέπω τίποτε περίεργο.
-Δες το παιδάκι στο απέναντι πεζοδρόμιο. Είναι ο Στέφανος, ο συμμαθητής μου. Ο κύριος που βαδίζει στο πλάι του είναι ο μπαμπάς του. Μα είναι αλλιώτικος. Όχι σαν κι εσένα.
-Αλλιώτικος; Γιατί;
-Να… αυτός ο κύριος -όλα τα παιδιά το λένε- δεν είναι ο αληθινός μπαμπάς του.
Μια συναρπαστική ιστορία που καταδεικνύει πως γονιός δεν είναι απαραίτητα όποιος γεννά παιδιά, αλλά εκείνος που συνειδητά ζει για τα παιδιά του.

Πώς να γίνετε σπουδαίος μπαμπάς – Εκδ. Μίνωας

Ο Ίαν Μπρους εξηγεί με πολύ απλό τρόπο τι σημαίνει να είναι κανείς σπουδαίος μπαμπάς. Τελικά, ο ρόλος του σπουδαίου μπαμπά είναι μια διαδικασία, όχι ένας στόχος.
Όσο περισσότερο εφαρμόζετε τις αρχές που θα ανακαλύψετε στο βιβλίο αυτό, τόσο καλύτερος θα γίνεστε. Αν τα παιδιά σας γίνουν κάποια μέρα γονείς, το πιθανότερο είναι να γίνουν υπέροχοι γονείς όπως εσείς. Με απλή γλώσσα και πολλές συμβουλές, που μπορείτε να ενσωματώσετε στην καθημερινότητα της πατρότητας χωρίς να χρειαστεί να θυσιάσετε ούτε ίχνος από τον ανδρισμό σας, ο Ίαν Μπρους θα σας βοηθήσει να γίνετε ένας σπουδαίος μπαμπάς!

Ο μεγάλος αρκούδος, το μικρό αρκουδάκι κι εγώ – Εκδ. Κλειδάριθμος

Ένα διασκεδαστικό χειμωνιάτικο παραμύθι από τη συγγραφέα Margarita del Mazo και την εικονογράφο Rocio Bonilla Είναι πολύ ωραίο να έχεις ένα αρκουδάκι. Αλλά είναι ακόμα καλύτερο να έχεις και έναν μεγάλο αρκούδο! Αυτό σκέφτεται το μικρό κορίτσι της ιστορίας μας, καθώς προετοιμάζεται για μια συναρπαστική μέρα στο χιόνι, μαζί με τις δύο αρκούδες της. Μαζί θα πάνε στο βουνό και θα συναντήσουν πολλούς φίλους στο δάσος!Μια τρυφερή ιστορία για τον μπαμπά και τα συναισθήματα του παιδιού προς αυτόν. Το κοριτσάκι έχει ένα μικρό λούτρινο αρκουδάκι που λατρεύει και είναι συνέχεια μαζί της για να τη βοηθάει να πιάνει φιλίες με μικρά πλάσματα, να παίζουν, να το προστατεύει η ίδια. Αλλά έχει κι έναν μεγάλο αρκούδο, που την προσέχει πάντα, κρύβεται στην αγκαλιά του, παίζουν μαζί, της μαθαίνει τον κόσμο. Και δεν είναι άλλος από τον μπαμπά, που όμως για τη μικρή δεν είναι παρά ο μεγάλος της αρκούδος!

Ο πατέρας σου, αυτός ο ήρωας – Εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες

Με τρόμο βλέπω να πλησιάζει εκείνη η καταραμένη μέρα, που θα καταλάβεις ότι είμαι πολύ μέτριος σκιέρ, άθλιος κολυμβητής, ασήμαντος ποδοσφαιριστής της Κυριακής και το χειρότερο, εντελώς συνηθισμένος πατέρας. Στα έξι σου χρόνια, ο θαυμασμός σου για μένα βρίσκεται στο απόγειό του και όπου να ‘ναι έρχεται η ώρα της παρακμής, που τόσο φοβάμαι… Με χιούμορ, ευαισθησία και συχνά με αυτοσαρκασμό, ο Ντιντιέ Τρονσέ καταγράφει τρυφερά στιγμιότυπα της καθημερινότητας ενός πατέρα, ως τη στιγμή που ο γιος του γίνεται οκτώ χρονών. Η αφήγησή του, μολονότι έχει τη μορφή ημερολογίου, στην πραγματικότητα αποτελεί εξομολόγηση συναισθημάτων, τα οποία ο συγγραφέας θεωρεί μάθημα ζωής: «Διδάχτηκα ότι μπορούμε να πούμε σ’ ένα παιδί, έκανα λάθος, χωρίς αυτό να σημαίνει εξευτελισμό. Και, συγγνώμη, ήμουν ανόητος, χωρίς εκείνο να πάψει να μας σέβεται». Πάνω απ’ όλα, ο πατέρας σκιαγραφεί με αξιοσημείωτη οξυδέρκεια τον ρόλο του ήρωα, που κατέχει στη ζωή του μικρού αγοριού και εκφράζει την αγωνία του για τη στιγμή της απομυθοποίησης.