Βιβλία για τη Μητέρα: Κυριακή 9 Μαΐου 2021- Γιορτή της Μητέρας

Με αφορμή τη γιορτή της Μητέρας, επιλέγουμε βιβλία αφιερωμένα σε Αυτήν.

Καθιερωμένη ήδη σε κάποιες μορφές της από τα μέσα του 19ου αιώνα, με αναφορές που πηγαίνουν πίσω ακόμη μέχρι την αρχαία Ελλάδα, η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου είναι αφιερωμένη στη Μητέρα και τη μητρότητα.  Την ημέρα αυτή γιορτάζεται η μόνη ίσως ανιδιοτελής μορφή αγάπης. Αφιερώνεται στον άνθρωπο που χρωστάμε όλοι τα πάντα.

Βιβλία τόσο για παιδιά, όσο και για μεγάλους, στα οποία ζωγραφίζεται, περιγράφεται, αναλύεται και εξυμνείται η μάνα, η μητέρα, η μαμά.

ΧΑΘΗΚΑ- Chris Haughton, εκδ. Κόκκινο

Ωχ! Η μικρή κουκουβάγια έπεσε απ’ τη φωλιά της. Όταν θα ανοίξει τα μάτια της ξανά, θα βρεθεί με καινούργια παρέα. Θα τα καταφέρει να ξαναβρεί τη μαμά της; Ποιος θα τη βοηθήσει; Εσείς μπορείτε να περιγράψετε τη μαμά σας σε κάποιον που δεν την έχει ξαναδεί;

Βρείτε το εδώ: https://www.bookbox.gr/item/99341-hathika

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ- Shel Silverstein, εκδ. Δωρικός

«Μια φορά και ένα καιρό ήταν μια μηλιά που αγαπούσε ένα αγοράκι». Έτσι αρχίζει αυτό το όμορφο παραμύθι που το διαβασμά του αφήνει τη γεύση μιας αξέχαστης ευαισθησίας.
Κάθε μέρα το αγόρι πήγαινε στη μηλιά κι έτρωγε τα μήλα της, έκανε κούνια απ τα κλαδιά της, σκαρφάλωνε στον κορμό της… κι η μηλιά ήταν ευτυχισμένη. Μα όσο το αγόρι μεγάλωνε, τόσο περισσότερα ζητούσε απ το δέντρο και το δέντρο έδινε, έδινε, έδινε αδιάκοπα.

Μπορείτε να το παραγγείλετε εδώ: https://www.bookbox.gr/item/122321-to-dentro-poy-edine

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΑΜΑ- Σοφία Τουλιάτου, Ιωάννα Μπαμπέτα- Μπακιρτζή, εκδ. Πατάκη

Ο μικρός εξωγήινος έχει μια εργασία για το σχολείο. Να ζωγραφίσει την καλύτερη μαμά σε όλο τον πλανήτη.
Βάζει μέσα στο σακίδιο ένα χαρτόνι, πολλούς μαρκαδόρους και ξεκινάει. Κοιτάει προσεκτικά. Οι μαμάδες πολλές, εκείνος όμως θέλει να ζωγραφίσει την καλύτερη.
Σχεδιάζει ένα σύννεφο για μαλλιά, δυο μάτια μεγάλα και συνεχίζει μέχρι που… ανακαλύπτει πως η ζωγραφιστή μαμά είναι χωρίς αμφιβολία η καλύτερη μαμά σε όλο τον πλανήτη.

Προμηθευτείτε το εδώ: https://www.bookbox.gr/item/73853-i-kalyteri-mama

ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ- Μαρίνα Γιώτη, εκδ. Διόπτρα

Από τη στιγμή που γεννιούνται, τους χαρίζουμε την καρδιά µας χωρίς δεύτερη κουβέντα για να τους προστατεύει από κάθε αναποδιά.
Στα πέντε, µας κοιτάνε στα µάτια και στην εφηβεία οποιαδήποτε τρυφερότητα είναι αιτία πολέμου, αλλά στα τριάντα ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι «μάνα είναι µόνο μία».
Έτσι, σε μια μόνο στιγμή, χωρίς να το καταλάβουμε, οι ρόλοι αντιστρέφονται και είμαστε εμείς πια υπό την προστασία τους.
Αυτό είναι ένα βιβλίο για να πούμε όλα όσα θα θέλαμε στην πιο αδιαπραγμάτευτη αγάπη της ζωής µας, τους γιους μας.

Θα το δείτε εδώ: https://www.bookbox.gr/item/607346-mia-stigmi

ΜΑΜΑ ΜΗΝ ΠΑΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ- Θάλεια Κουνούνη, εκδ. Λιβάνη

Τα παιδάκια θέλουν η µανούλα τους να βρίσκεται συνέχεια κοντά τους.
Πόσες και πόσες φορές δεν της λένε λυπηµένα: «Μαµά, µην πας στη δουλειά!»
Έτσι και η Ευτυχία. Μόνο που η µεγαλύτερη αδερφή της, η Μαργαρίτα, βρίσκει έναν έξυπνο και όµορφο τρόπο για να της εξηγήσει γιατί οι µανούλες δε βρίσκονται συνέχεια κοντά στα παιδιά τους.
Θέλετε κι εσείς, να µάθετε το γιατί;
Ναι; Ωραία λοιπόν. Ας διαβάσουµε για την Ευτυχία και τη Μαργαρίτα…

Κυκλοφορεί εδώ: https://www.bookbox.gr/item/70668-mama-min-pas-sti-doyleia

Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ Η ΜΑΓΙΣΣΑ- Λίνα Σωτηροπούλου, εκδ. Μεταίχμιο

Το σχολείο ξεκινά και μαζί του αρχίζουν και τα «προβλήματα». Το σίγουρο είναι ότι το μάθημα δεν μπορείς να το αποφύγεις, αλλά τι γίνεται όταν πρέπει να διαβάζεις και στο σπίτι; O χρόνος για παιχνίδι λιγοστεύει. Πώς γίνεται η μαμά να βρίσκει όλα τα κόλπα που ανακαλύπτεις για να μη διαβάζεις; Έχουν όλες οι μαμάδες μαγικές ιδιότητες ή μόνο η δική σου; Κι υπάρχει τρόπος τελικά για να γλιτώσεις το διάβασμα ή πρόκειται για μια άνιση μάχη;

Μπορείτε να το βρείτε εδώ: https://www.bookbox.gr/item/61134-i-mama-moy-i-magissa

ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ- William Hoffer, Betty Mahmoody, εκδ. Ψυχογιός

Τον Αύγουστο του 1984, η Μπέτι Μαχμουντί, Αμερικανίδα παντρεμένη με Ιρανό, ταξίδεψε με τον άντρα και την κόρη της στην Τεχεράνη. Έντρομη ανακαλύπτει κάποια στιγμή πως βρίσκεται δέσμια, στην ουσία, ενός φανατικού σε μια χώρα όπου οι γυναίκες είναι σχεδόν σκλάβες. Η μόνη ελπίδα διαφυγής βρίσκεται στα χέρια ενός παράνομου δικτύου λαθρεμπόρων.
Αυτό το βιβλίο είναι η αληθινή ιστορία μιας γυναίκας που πέτυχε το ακατόρθωτο, μια Οδύσσεια που παρακολουθούμε με κομμένη ανάσα.

Άμεσα διαθέσιμο εδώ: https://www.bookbox.gr/item/77614-pote-horis-tin-kori-moy

ΜΑΜΑ- Helene Delforge, Quentin Greban, εκδ. Φουρφούρι

Μαμά.
Μια μοναδική λέξη, μια παγκόσμια λέξη. Μια λέξη συνώνυμη με την αγάπη, την τρυφερότητα, την ανάγκη, την ελπίδα, αλλά και μερικές φορές με την έλλειψη και την απουσία. Υπάρχουν στον κόσμο τόσο πολλές μητέρες, τόσο διαφορετικές, καθεμία για ένα παιδί που γεννιέται. Όμως όταν μια μαμά κρατάει στην αγκαλιά της το μωρό της, η εικόνα είναι πάντα η ίδια.
Μια υπέροχη συλλογή πορτρέτων αφιερωμένη στη μία και μοναδική… μαμά!

Θα το βρείτε εδώ: https://www.bookbox.gr/item/416041-mama

Η ΑΓΑΠΗ ΑΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ- Λιλή Ζωγράφου, εκδ. Αλεξάνδρεια

Μια παλιομοδίτικη ιστορία που ξετυλίγεται σαν μαγευτικό παραμύθι, χάρη στην ομορφιά και τη λαχτάρα των νεαρών ηρωίδων που αντιστέκονται στον αμείλικτο χρόνο, περιμένοντας καρτερικά την προσγείωση του μεγάλου έρωτα. Γιατί υπήρχε μια εποχή που η αγάπη αργούσε να ‘ρθει.
Αντίθετα με τη νεαρή ηρωίδα που, έρμαιο του παρορμητικού της ενστίκτου, παραδίδεται σ’ έναν άγγελο που την περιμένει στο υπόγειο του σπιτιού της. Και τολμά να ζήσει συναρπαστικές περιπέτειες για να εξελιχθεί εν αγνοία της σε κατακτήτρια της πιο ουσιαστικής ελευθερίας. Γιατί η ελευθερία και τότε, πριν πενήντα χρόνια, και πάντοτε προκύπτει, όχι από συλλόγους και κραυγαλέα μανιφέστα, αλλά από την ατομική συνειδητοποίηση, που διαλέγει τελικά το προσωπικό ήθος, αγνοώντας τους περιορισμούς των έξωθεν απαγορεύσεων.

«Από τα 23 βιβλία μου είναι εκείνο που με πόνεσε περισσότερο, θα το έλεγα ερωτικό αν δεν κυριαρχούσε σ’ αυτό η απάνθρωπη σκληρότητα της πατριαρχικής οικογένειας. Οι βασικοί χαρακτήρες είναι καθωσπρέπει γυναίκες που σπαταλούν τη ζωή τους στις κοινωνικές συμβάσεις και την ερωτική στέρηση.» – Λιλή Ζωγράφου, Τα Νέα

Παραγγείλτε το εδώ: https://www.bookbox.gr/item/47309-i-agapi-argise-mia-mera

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ- Terri Apter, εκδ. Αρμός

Η μητρική αγάπη συχνά θεωρείται ιερή, αλλά πολλά παιδιά την βιώνουν σαν οδυνηρή σύγκρουση. Με τη βοήθεια της νεότερης έρευνας πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, η Τerri Αpter αποκαλύπτει τα μυστικά αυτού του περίπλοκου δεσμού: – η θυμωμένη μητέρα, – η εξουσιαστική μητέρα, – η ναρκισσιστική μητέρα, – η μητέρα που φθονεί, – η συναισθηματικά μη διαθέσιμη μητέρα και εξηγεί τους τύπους συμπεριφοράς της καθεμιάς τους. Η συγγραφέας εξερευνά το δίλημμα που βρίσκεται στην καρδιά μιας δύσκολης σχέσης με τη μητέρα: Γιατί η μητέρα έχει τόση δύναμη επάνω μας και γιατί οι αντιδράσεις της συνεχίζουν να μας απασχολούν πολύ καιρό μετά τη χειραφέτησή μας; Μας δείχνει πώς να ασκούμε συναισθηματικό έλεγχο στον εαυτό μας για να ξεπερνάμε την επίδραση που έχουν πάνω μας τα συναισθήματα που μας δημιουργεί μια δύσκολη μητέρα. 

Μπορείτε να το δείτε εδώ: https://www.bookbox.gr/item/80991-dyskoles-miteres

ΑΚΡΑΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΜΗΤΕΡΩΝ- Κωνσταντίνα Καλαούζη, εκδ. Αποστακτήριο

Η παρούσα Μελέτη εξετάζει τους τρόπους σύνδεσης της θηλυκότητας, της ερωτικής επιθυμίας και της μητρότητας στον λογοτεχνικό λόγο επιλεγμένων πεζογραφικών κειμένων του 19ου και του 20ου αιώνα. Η αναπαράσταση της γυναίκας ως έμφυλου «Άλλου» ενσωματώνει τη μητρότητα, η οποία εμφανίζεται ως ένα πλέγμα σημείων, ιδεών, συμβάσεων και συμβόλων που, μέσα από γλωσσικές εικόνες, αντανακλά πολιτισμικά σχήματα και αντιλήψεις μιας εποχής. Οι συγγραφείς επιλέγουν να εγκαταλείψουν τη μορφή της «καλής μάνας», δίνοντας έμφαση στην αναπαράσταση μητρικών μορφών που εμφανίζουν ακραία χαρακτηριστικά· γυναίκες που ενσυνείδητα ή υποσυνείδητα επιλέγουν να προτάξουν τις δικές τους επιθυμίες, να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους ανάγκες, ξεφεύγοντας από το διαδεδομένο και επιθυμητό σχήμα της Μητέρας – Παναγίας. Τα κείμενα προσεγγίζονται μέσα από τη θεωρία των σπουδών φύλου, της ψυχανάλυσης και των πολιτισμικών σπουδών και έχουν ως κοινό τους χαρακτηριστικό τη διαφορετική προσέγγιση στην αναπαράσταση της μητρότητας.

Ετοιμοπαράδοτο εδώ: https://www.bookbox.gr/item/637746-akraies-morfes-miteron—tomos-1