Τα 10 καλύτερα βιβλία μαγειρικής

Χόμπυ για μερικούς, πάθος για τους μερακλήδες και, όπως και να’χει, καθημερινή συνήθεια για τους περισσότερους από εμάς. Ο λόγος, φυσικά, για την μαγειρική.

Τυχαίνει να ζούμε σε μια χώρα με παράδοση χιλιετιών, με αφθονία τροφών, με την παραδοσιακή μας διατροφή να αποτελεί μια από τις πιο ισορροπημένες, πλούσιες και εύγευστες παγκοσμίως. Με κάθε περιοχή της χώρας μας να έχει τις δικές τις ιδιαιτερότητες και μυστικά, πραγματικά το να προσπαθήσει κανείς να συγκεντρώσει σε ένα άρθρο το σύνολό της, θα ήτανε ένας άθλος! Εάν δε, βάλεις και τις κουζίνες του εξωτερικού, η λίστα δεν θα έχει τέλος.

Παρόλα αυτά, είτε είστε αρχάριος ή έμπειρος στη μαγειρική…, εμείς κάναμε την έρευνά μας και σας παρουσιάζουμε τις 10 προτάσεις μας για το ποια ειναι τα καλύτερα βιβλία μαγειρικής!

 

Ελληνική Κουζίνα: Μαγειρική – Β. Αλεξιάδου

Η λίστα μας δεν θα μπορούσε να ξεκινάει με κανέναν άλλον, παρά με την “ιέρεια” του είδους, Βέφα Αλεξιάδου, και το βιβλίο της “Ελληνική Κουζίνα: Μαγειρική”! Η ελληνική κουζίνα, περισσότερο από κάθε άλλη κουζίνα, ζυμώθηκε και διαμορφώθηκε με τα ήθη και τα έθιμα του ελληνικού λαού, με την ελληνική παράδοση. Είναι χαρακτηριστικό του Έλληνα να διασκεδάζει τις χαρές του, να γλυκαίνει τις λύπες του, να απαλύνει τους κόπους του τρώγοντας και πίνοντας με συγγενείς και φίλους. Έτσι κάθε εκδήλωση της ελληνικής ζωής και παράδοσης είναι αδιάσπαστα δεμένη με το ελληνικό τραπέζι. Όπως χαρακτηριστικά λέει η Βέφα στον πρόλογό της, “προσπάθησα να δώσω όλες τις παραδοσιακές ελληνικές συνταγές μαζί με λίγα στοιχεία της ελληνικής παράδοσης, που διδάχτηκα και διατήρησα από τη γιαγιά και τη μητέρα μου και που πιστεύω πως θα διασώσω για τα εγγόνια μου και τις επόμενες γενιές”. Ένα βιβλίο συνταγών, λοιπόν, που δεν γίνεται να λείπει από καμία βιβλιοθήκη!

Βρείτε το εδώ: https://www.bookbox.gr/item/213385-elliniki-koyzina-mageiriki

Τρώμε και ομορφαίνουμε – Δ. Κουρέτας, Η. Μαμαλάκης

Ποιος είπε ότι το καλό φαγητό πρέπει πάντα να συνοδεύεται με τύψεις; Ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας και ο συγγραφέας και σεφ Ηλίας Μαμαλάκης παρουσιάζουν τα οφέλη της ελληνικής κουζίνας, αυτά δηλαδή που πρέπει να γνωρίζουμε για τις τροφές διατηρώντας αναλλοίωτα τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα μας προσφέρουν νοστιμότατες συνταγές δοκιμασμένες στην καθημερινή ζωή. Αυτός ο συνδυασμός επιστημονικής γνώσης και βιωμένης εμπειρίας κάνει το βιβλίο μοναδικό! Αρχικά θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία, τη θρεπτική αξία καθώς και τις ευεργετικές ιδιότητες των διαφόρων ειδών τροφίμων που προκύπτουν έπειτα από εργαστηριακή έρευνα. Στη συνέχεια παρουσιάζονται μύθοι των τροφίμων που εσφαλμένα έχουν καθιερωθεί αλλά και χαρακτηριστικά που πιθανόν να αγνοούμε, ξεδιαλύνοντας μικρά μυστικά αξιοποίησης των τροφών. Τέλος παρατίθενται συνταγές που έρχονται από την παράδοση.

Βρείτε το εδώ: https://www.bookbox.gr/item/222352-trome-kai-omorfainoyme

Τί καλό θα μαγειρέψεις… σήμερα, μαμά; – Ε. Ζουμπανέας, Μ. Μανωλαράκης

Αν σε κάτι συμφωνούμε όλοι σε αυτήν την χώρα, είναι το εξής: Το φαγητό της μαμάς μας είναι το καλύτερο! Το βιβλίο αυτό δεν είναι ένας ακόμα τσελεμεντές από τους χιλιάδες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Γράφτηκε και συντάχτηκε από επιστήμονες διαιτολόγους-διατροφολόγους με σκοπό τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών της οικογένειας. Αντιτίθεται κατηγορηματικά στις «υποτιθέμενες» σύγχρονες αρχές διατροφής που τα θέλουν όλα στον ατμό και ξαναβάζει την οικογένεια στο τραπέζι, για να μοιραστεί το παραδοσιακό νόστιμο και θρεπτικό φαγητό.

Παρέχει μάλιστα τη δυνατότητα σύνταξης ενός προγράμματος διατροφής, ώστε να ξέρουμε όλοι πόσο πρέπει να φάμε, τι μερίδα μάς αναλογεί και με τι να συνδυάσουμε το κάθε φαγητό. Περιέχει οδηγίες για το πώς πρέπει να τρώμε (τονίζεται η σημασία του καλού πρωινού, των ενδιάμεσων γευμάτων και της μεσογειακής διατροφής γενικότερα), περισσότερες από εξήντα συνταγές με υλικά από τις βασικές διατροφικές ομάδες (φρούτα, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, θαλασσινά, κρέας, αυγά) καθώς και συνταγές για πίτες και γλυκά, πίνακες για την οργάνωση της καθημερινής διατροφής, προτάσεις για τα ημερήσια και τα εβδομαδιαία μενού και αναλυτικούς πίνακες με τη διαθρεπτική ανάλυση της κάθε συνταγής ξεχωριστά!

Βρείτε το εδώ: https://www.bookbox.gr/item/92714-ti-kalo-tha-mageirepseis-simera-mama

Στην κουζίνα με την Αργυρώ – Α. Μπαρμπαρίγου

Ίσως η πιο δραστήρια σεφ των ημερών μας. Αν δεν έτυχε να περάσετε από το εστιατόριό της στην Πάρο, σίγουρα θα την πετύχατε τα πρωινά στην τηλεόραση, στο πλευρό της Ελένης Μενεγάκη. Και αν οι μυρωδιές των φαγητών της δεν κατάφεραν να ξεπηδήσουν από τα τηλεοπτικά πλατό ως την κουζίνα σας, μια βόλτα μέχρι το εστιατόριο «Παπαδάκης», που από το 2005 μεταφέρθηκε στην καρδιά του Κολωνακίου, θα σας πείσει. Χρησιμοποιώντας οικεία, παραδοσιακά υλικά η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου κατάφερε να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει στους θαυμαστές της την αγάπη της για το καλό, σπιτικό φαγητό. Στο παρόν βιβλίο συγκεντρώνει τις αγαπημένες της συνταγές, που κέρδισαν εξίσου τις μαγείρισσες και τους καλοφαγάδες.

Βρείτε το εδώ: https://www.bookbox.gr/item/224683-stin-koyzina-me-tin-argyro-nea-ekdosi-adeto

Η μεγάλη Ελληνική κουζίνα – Σ. Σκούρα

Η Σοφία Σκούρα αφιέρωσε όλη τη ζωή της στην τέχνη της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής. Μαζί με τους συνεργάτες της, δοκίμασε και τελειοποίησε πάρα πολλές συνταγές, για να μας παραδώσει ένα ολοκληρωμένο και πολύτιμο έργο, απαραίτητο σε κάθε σπίτι. Έτσι, στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται πάνω από χίλιες αξεπέραστες συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, από τις πιο απλές μέχρι τις πιο περίπλοκες, για το καθημερινό ή το επίσημο τραπέζι.

Εκτός από τις συνταγές, στο βιβλίο θα βρείτε επίσης μια εισαγωγή με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για ένα επιτυχημένο γεύμα, από την οργάνωση της κουζίνας, την προετοιμασία και το στρώσιμο του τραπεζιού, μέχρι μαθήματα καλών τρόπων κατά τη διάρκεια του γεύματος. Ακόμη, προτάσεις για πλήρη μενού, που θα σας διευκολύνουν να επιλέξετε τι θα συμπεριλάβετε σε ένα
γεύμα και, τέλος, ένα διαιτολόγιο, που θα σας καθοδηγήσει να διαμορφώσετε την καθημερινή διατροφή σας έτσι ώστε να είναι ισορροπημένη και υγιεινή.

Βρείτε το εδώ: https://www.bookbox.gr/item/214029-i-megali-elliniki-koyzina

Μαγειρεύοντας με την κόρη μου – Ν. Δραγούμη

Η κουζίνα εκτός από σημείο συνάντησης της οικογένειας είναι και χώρος επικοινωνίας. Σε αυτό το βιβλίο θα βρείτε μυστικά για εναλλακτικό πρωινό, υγιεινό δεκατιανό, βραδινό (συχνά δεν ξέρουμε τι να φτιάξουμε στα παιδιά!), ιδέες για παιδικά πάρτι, κάλεσμα σε τσάι, λαχταριστές τούρτες, γιαγιαδίστικα γλυκά, γρήγορα σνακ για κρασί, νόστιμες σαλάτες και άλλα πολλά.

Η Ναταλία Δραγούμη αναφέρει για την απόφασή της να συγγράψει αυτό το βιβλίο: “Με την κόρη μου την Κλειώ μάς αρέσει να συναντιόμαστε εκεί που μαγειρεύουμε, να αυτοσχεδιάζουμε, να μιλάμε, να τσακωνόμαστε, να γελάμε… Κάπως έτσι, λοιπόν, προέκυψε και αυτό το βιβλίο: μια συλλογή συνταγών που φτιάχνουμε στο σπίτι τόσα χρόνια, συγκεντρωμένες από συγγενείς, φίλους, γνωστούς και άγνωστους. Μια πρόταση ιδεών με τις διατροφικές συνήθειες της παιδικής μου ηλικίας και της οικογένειάς μου σήμερα”. Ποια ελληνική οικογένεια, άλλωστε, δεν έχει ως σημείο συνάντησης την κουζίνα;!

Βρείτε το εδώ: https://www.bookbox.gr/item/223645-mageireyontas-me-tin-kori-moy

5 υλικά: Γρήγορες και εύκολες συνταγές – J. Oliver

Φεύγουμε για λίγο από τους έλληνες σεφ και περνάμε στον Jamie Oliver, προσωπικό αγαπημένο του γράφοντος! Ποιος είπε πως η μαγειρική είναι πάντα κάτι σύνθετο και περίπλοκο; Ο J. Oliver, ο πλέον ευπώλητος συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής όλων των εποχών στη Μεγάλη Βρετανία, επιστρέφει και εντυπωσιάζει.

Βασιζόμενος σε απίστευτους συνδυασμούς μόλις 5 υλικών, δημιουργεί 130 ολοκαίνουργιες συνταγές! Από σαλάτες και ζυμαρικά, μέχρι κοτόπουλο, κόκκινο κρέας, ψάρι αλλά και γλυκά, ο Jamie έχει καλύψει όλες τις ανάγκες. Το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο με πολλές διατροφικές επιλογές και μπόλικη φαντασία, που εγγυάται τη μεγαλύτερη γευστική απόλαυση με τον λιγότερο δυνατό κόπο. Ιδανικό για φοιτητές, για πολυάσχολους εργένηδες και για βιαστικούς καλοφαγάδες!

Βρείτε το εδώ: https://www.bookbox.gr/item/136889-5-ylika—grigores–eykoles-syntages

Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική – Χ. Παραδείση

Μέσα από τις πολύχρωμες σελίδες του αστραφτερού αυτού βιβλίου θα έχετε την ευκαιρία να ταξιδέψετε στον χώρο της γεύσης και της ευωχίας. Με 747 συνταγές, εικονογραφημένες με έγχρωμες φωτογραφίες και σκίτσα και εμπλουτισμένες με μικρές συμβουλές για το πώς πετυχαίνει ένα φαγητό ή γλυκό, συμβουλές απαραίτητες για την επιτυχία κάθε γαστρονομικής προσπάθειας. Αυτός ο πλήρης οδηγός μαγειρικής απευθύνεται σε όλους, τόσο στον έμπειρο μάγειρα ή μαγείρισσα όσο και σε αυτούς που τώρα αρχίζει να τους απασχολεί το θέμα της μαγειρικής.

Αυτό που ξεχωρίζει αυτό το βιβλίο μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής είναι ότι αποτελεί μια ανθολογία συνταγών που απαρτίζουν την σύγχρονη ελληνική κοσμοπολίτικη κουζίνα. Μένοντας πιστοί στο πνεύμα της Χρύσας Παραδείση, οι συνταγές έχουν προσαρμοστεί με μεγάλη προσοχή στις διατροφικές απαιτήσεις της εποχής μας από την Αλεξία Τερζοπούλου, διπλωματούχο της γαστρονομικής Σχολής Τροφίμων και Οίνου Leiths του Λονδίνου και βοηθός εκπαίδευσης σε ακαδημία ζαχαροπλαστικής του Λονδίνου.

Βρείτε το εδώ: https://www.bookbox.gr/item/211983-mageiriki-kai-zaharoplastiki

Μαγειρική του Αγίου Όρους – Μ. Επιφάνιος Μυλοποταμινός

Εκατόν είκοσι έξι συνταγές, οι πλέον αντιπροσωπευτικές απ’ όσες συνηθίζουν οι μοναχοί του Αγιωνύμου Όρους, από τη δίαιτα των οποίων αποκλείονται τα κρέατα, λευκά και κόκκινα. Οι μοναχοί του Αγίου Όρους επί διακόσιες ημέρες τον χρόνο νηστεύουν, οπότε ανάλογο είναι και το διαιτολόγιό τους.

Ο συγγραφέας, απευθυνόμενος στους αναγνώστες του, τονίζει πως ό,τι επιδιώκει είναι να δείξουν περισσότερη προσοχή στην παραδοσιακή κουζίνα των Ελλήνων, τη λεγόμενη Μεσογειακή. «Στα φαγητά που παρασκεύαζαν και έτρωγαν οι γονείς μας και οι πρόγονοί μας. Αυτή είναι η Αγιορείτικη κουζίνα, που έμαθα να μαγειρεύω επί τριάντα τρία χρόνια. Οι ειδικοί τη χαρακτηρίζουν υγιεινή, Μεσογειακή, διαιτητική κτλ., εγώ δεν ξέρω πώς να την ονομάσω…

Εσείς πάλι πείτε την, όπως θέλετε, καλογερική, μοναστηριακή, Αγιορείτικη ή και παραδοσιακή. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι έχει ως βεβαιωμένο αποτέλεσμα λιγότερα τριγλυκερίδια και χοληστερίνη, συντελεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ ταυτόχρονα μειώνει και τα λοιπά επιβλαβή». Το πλήρως εικονογραφημένο βιβλίο επιμερίζεται σε τρία μέρη: α) Ψάρια, β) Όσπρια και λαδερά, και γ) Μαλάκια και οστρακόδερμα. Προηγούνται των συνταγών δύο κείμενα, υπό τύπον εισαγωγής, των Θόδωρου Ιωαννίδη και Θανάση Γεωργιάδη, και ακολουθεί ένα επίμετρο (Το Αγιώνυμον Όρος), κατατοπιστικό για τον αναγνώστη που δε γνωρίζει το Περιβόλι της Παναγίας. Καλογηρικά ασμάτια, πατερικά κείμενα, παροιμίες και λοιπά ψυχωφελή παρεμβάλλονται ανάμεσα στις συνταγές, διανθίζοντάς τες καταλλήλως.

Βρείτε το εδώ: https://www.bookbox.gr/item/182748-mageiriki-toy-agioy-oroys

Μόνο Σοκολάτα – Α. Πετρετζίκης

Το καλύτερο σας το φυλάξαμε για το τέλος! Συνταγές που αφορούν στο “γλυκό των γλυκών”, από έναν σεφ που, προσωπικά, έχω αρχίσει να τον εκτιμώ πάρα πολύ! Ένα βιβλίο απολαυστικό, ξεχωριστό, όσο και η γεύση της πραγματικά καλής σοκολάτας. Μια μοναδική έκδοση με την υπογραφή του Άκη Πετρετζίκη και της κουβερτούρας Nestle Dessert, αφιερωμένη στη σοκολάτα και σε όλους όσοι αγαπούν να την απολαμβάνουν.

Μυστικά, συμβουλές, πληροφορίες και περισσότερες από 35 συνταγές που θα απογειώσουν τις ζαχαροπλαστικές σας ικανότητες και θα γεμίσουν την κουζίνα σας με ακαταμάχητο σοκολατένιο άρωμα. Όπως, χαρακτηριστικά λέει ο σεφ: «Σ’ αυτό το βιβλίο η γεύση και το άρωμα της σοκολάτας αναδίδονται με το πρώτο κιόλας ξεφύλλισμα. Η σοκολάτα για μένα είναι πάθος, έμπνευση, διάθεση για δημιουργία. Και οι κουβερτούρες Nestle Dessert έχουν την ποιότητα και την ποικιλία που χρειάζομαι για να είναι οι συνταγές μου όπως ακριβώς τις θέλω: ιδιαίτερες και απολαυστικές από την πρώτη έως την τελευταία μπουκιά».

Βρείτε το εδώ: https://www.bookbox.gr/item/211578-mono-sokolata