Τα καλύτερα βιβλία για νέους γονείς

Κάθε νέος γονέας προβληματίζεται για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μεγαλώσει σωστότερα τα παιδιά του.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το άγχος, η έλλειψη χρόνου αλλα και οι προκλήσεις της εποχής μας παίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις μας για το ποια είναι η καλύτερη ανατροφή για τα παιδιά μας.

Τι είναι καλύτερο αναρωτιόμαστε πολλές φορές:
Η πειθαρχία ή η ελευθερία;
Να συμπεριφέρεσαι με αυστηρότητα ή με χαλαρότητα;
Η αγάπη ή τιμωρία έχει το καλύτερο αποτέλεσμα;

Υπάρχουν πολλές πρακτικές και προτάσεις από ψυχολόγους και ειδικούς, που όμως πολλές φορές θα μπερδέψουν το νέο γονέα αντι να τον καθοδηγήσουν κατάλληλα.

Επιλέξαμε και σας προτείνουμε 10 βιβλία για νέους γονείς, για να κάνετε τις καλύτερες επιλογές λαμβάνοντας σωστές αποφάσεις.
Περιέχουν μυστικά, πρακτικές και ιδέες που ίσως να μην είχατε σκεφτεί ποτέ.

Το μόνο σίγουρο, όποιο βιβλίο για νέο γονέα και να επιλέξετε για την ανατροφή των παιδιών σας , ένα είναι σίγουρο… Υπομονή… 😉

1) ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΜΑΜΑ = ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ήθελες να γίνεις γονιός; Σκάσε και κολύμπα τώρα!
Η ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου, με μια απρόσμενη, πρακτική, αισιόδοξη και απελευθερωτική γραφή, διατυπώνει με λέξεις όλα αυτά που πραγματικά νιώθουμε οι γονείς, αλλά φοβόμαστε να εκφράσουμε.
Το να είσαι γονιός δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά, και, σε μια προσπάθεια να την καταστήσει ευκολότερη, η Θέκλα Πετρίδου πραγματεύεται σε δεκαοχτώ κεφάλαια ισάριθμα θέματα που σχετίζονται με τον ρόλο του γονιού αναφορικά με την επικοινωνία κατά τη διάρκεια της εφηβείας και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, το διαζύγιο και τη γονική αποξένωση, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τον καθωσπρεπισμό μιας υποκριτικής κοινωνίας, τη δύσκολη στιγμή που αρρωσταίνει ένα παιδί και την ακόμα πιο δύσκολη που φεύγει.

Βρείτε το εδώ: https://www.bookbox.gr/item/122144-haroymeni-mama–haroymena-paidia

2) ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΑΜΑ

Μια εξαιρετική σειρά βιβλίων για την μαμά από την Λίζα Βάρβογλη, με πρακτικές συμβουλές για παιδιά 1-3 ετών, 3-6 ετών, 6-9 ετών και 9-12 ετών.
Το «Καταπληκτική μαμά» είναι βασισµένο σε περισσότερες από 10.000 ώρες κλινικής εµπειρίας της γνωστής ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας δρος Βάρβογλη σε συνεδρίες ψυχοθεραπείας και συµβουλευτικής µε παιδιά, γονείς και ενήλικες, στο νοσοκοµείο Children’s Hospital του Harvard, και σε παιδιατρικές κλινικές και σχολεία σε Ελλάδα και Αµερική.

Βρείτε το εδώ: https://www.bookbox.gr/search?q=καταπληκτικη μαμα


3) ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Η ανάπτυξη του παιδιού και η οικογενειακή κατάσταση μέσα στην οποία μεγαλώνει, παίζει σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα ζωή του και την προσωπικότητά του. Στον τρόπο που διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, στον τρόπο που αργότερα ο ίδιος θα δημιουργήσει μία οικογένεια, θα γίνει σύντροφος, γονιός.
Στο βιβλίο αυτό ο γνωστός ψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ κάνει μία εισαγωγή στην ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη του παιδιού από τη στιγμή της σύλληψης μέχρι και τον έκτο χρόνο της ζωής του.
Το βιβλίο αυτό είναι η καταγραφή τεσσάρων διαλέξεων που οργανώθηκαν στον «Αρμό», με τον ίδιο τίτλο, στις οποίες ο συγγραφέας, εκτός από την ανάλυση των θεμάτων, απαντά και σε καθημερινές αγωνίες γονέων, συζητά με το κοινό και προσεγγίζει «καυτά» θέματα της σημερινής εποχής.

Βρείτε το εδώ: https://www.bookbox.gr/item/98613-megalonontas-mesa-stin-elliniki-oikogeneia


4) ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΑΝΟΙ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Γνωρίστε τα μυστικά της δανέζικης ανατροφής από τους πιο ευτυχισμένους γονείς στον κόσμο.
Στη Δανία οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί εστιάζουν σε πράγματα όπως η κοινωνικοποίηση, η αυτονομία, η συντροφικότητα, η δημοκρατική στάση και η αυτοεκτίμηση. Θέλουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα και να αναπτύξουν μια ισχυρή εσωτερική πυξίδα που θα τα καθοδηγεί στη ζωή τους.
Με πρακτικές συμβουλές και παραδείγματα που εμπνέουν, αυτό το πολύτιμο βιβλίο θα βοηθήσει όλους τους γονείς να αναθρέψουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο.

Βρείτε το εδώ: https://www.bookbox.gr/item/119301-giati-oi-danoi-megalonoyn-ta-pio-eytyhismena-paidia-ston-kosmo


5) ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥ ΓΟΝΕΑ

Διαβάστε για την διάσημη μέθοδο Gordon, του ψυχολόγου Thomas Gordon.
Η μέθοδος Gordon είναι αποτελεσματική είτε έχετε ένα μικρό ατίθασο παιδί είτε έναν επαναστατημένο έφηβο. Θα σας βοηθήσει να αναθρέψετε παιδιά υπεύθυνα, συνεργάσιμα και αυτόνομα, παιδιά χαρούμενα με κοινωνικό ενδιαφέρον και σεβασμό, ικανά να δημιουργούν αρμονικές σχέσεις, παιδιά λειτουργικά και ικανά να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της εποχής τους.
Η βάση όλων ειναι η ζεστή και αρμονική σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού, η οποία πλέον αποτελεί μονόδρομο..

Βρείτε το εδώ: https://www.bookbox.gr/item/118375-ta-mystika-toy-apotelesmatikoy-gonea


6) ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΧΩΡΙΣ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΦΩΝΕΣ

Πώς πρέπει οι γονείς να διαχειρίζονται σωστά και με αποτελεσματικό τρόπο τα προβλήματα συμπεριφοράς των τέκνων τους στο σχολείο, στο φροντιστήριο και στη συναναστροφή τους με άλλα παιδιά.
Περιγράφονται τρόποι αντιμετώπισης για τα κυριότερα προβλήματα οπως είναι το ψέμα, η αντιζηλία, η ακαταστασία, η τεμπελιά, με ήρεμο τρόπο χωρίς φωνές (και προφανώς ξύλο). Προσέξτε τα λάθη που κάνετε και διαβάστε λύσεις για την σωστή συμπεριφορά των παιδιών σας.

Βρείτε το εδώ: https://www.bookbox.gr/item/578497-peitharhia-horis-ksylo-kai-fones


7) ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΙΜΩΡΙΑ, ΑΓΑΠΗ ΘΕΛΟΥΝ

Πολλοί γονείς επιλέγουν την έυκολη οδό της τιμωρίας και της καταπίεσης για τα παιδιά τους. Είτε λόγω αμάθειας είτε λόγω έλλειψης υπομονής.
Υπάρχει τρόπος όμως να πειθαρχηθεί το παιδί μας χωρίς τιμωρία;
Η απάντηση δίνεται στο πετυχημένο βιβλίο των Ockwell – Smith, όπου σε γενικές γραμμές περιγράφεται οτι πρέπει να κατανοήσετε τους λόγους που τα παιδιά δεν συμπεριφέρονται σωστά και να τα αντιμετωπίσετε εκπαιδεύοντας τα ρεαλιστικά και δραστικά, δίνοντας απλές πρακτικές συμβουλές βασισμένες στην αγάπη και τον σεβασμό.

Βρείτε το εδώ: https://www.bookbox.gr/item/389021-den-theloyn-timoria-agapi-theloyn


8) ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ. ΓΟΝΕΙΣ ΘΕΛΟΥΝ!

«Και τι κάνουμε τώρα που το θέμα έχει στραβώσει και το παιδί έχει ξεφύγει;».
Ο τίτλος του βιβλίου τα λέει όλα… Ένα βιβλίο του Νίκου Σιδέρη παρέμβαση, για τον γονιό ώστε να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει τα πράγματα όταν πάνε να ξεφύγουν.
Ποιά ειναι η σωστότερη γονεϊκή λειτουργία με σαφή και επιστημονικό τρόπο.

Βρείτε το εδώ: https://www.bookbox.gr/item/365261-ta-paidia-den-theloyn-psyhologo-goneis-theloyn


9) Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Στο βιβλίο αυτό ο John Gottman μιλά στους γονείς για τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών και την ανάπτυξή τους.
Η ουσία, λέει ο συγγραφέας, δεν είναι να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην κακή συμπεριφορά του παιδιού. Είναι να του δείξουμε την αγάπη μας στις δύσκολες στιγμές του, να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά του, να το καταλάβουμε και να το βοηθήσουμε να βρει λύσεις στα προβλήματα που το απασχολούν.
Βασισμένο σε δεκάδες έρευνες και μελέτες, και πραγματικά και πρακτικά δεδομένα.
Ένα βιβλίο που πρέπει όλοι οι νέοι και παλαιότεροι γονείς να διαβάσουν!

Βρείτε το εδώ: https://www.bookbox.gr/item/24763-i-synaisthimatiki-noimosyni-ton-paidion


10) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΓΟΝΕΑΣ; ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ!

Για το τέλος σας προτείνουμε ένα βιβλίο που έχει ένα αισιόδοξο τόνο για το πώς πρέπει να βλέπει το θέμα ένας γονέας!
Είναι επάγγελμα; Ναι… απλά χωρίς αργίες, και πάντα stand-by, όμως με την καλύτερη πληρωμή… την αγάπη του παιδιού σου!
Ένα βιβλίο γραμμένο για όλους όσοι δεν προσπαθούν να διορθώσουν τα παιδιά τους, αλλά να επεξεργαστούν τη συμπεριφορά αυτών των τόσο τέλειων «ημιτελών» πλασμάτων.
Η γνώση είναι χαρά, όχι μόνο για το παιδί, αλλά και για μας τους ίδιους, επειδή θεμελιώνει την ηρεμία μας και μας βοηθάει να νιώθουμε ασφάλεια.

Βρείτε το εδώ: https://www.bookbox.gr/item/98394-epaggelma-goneas-paneykolo